Mei - de tuinvijver groeimaand

Misschien laat de temperatuur het nog afweten, maar het voorjaar is nu echt in volle gang. In de vijver groeit alles verder.

Let op of de filter nog voldoende water geeft en spoel eventueel de filtermaterialen om.

De groeimaand mei is een ideale tijd om nieuwe planten te poten. Ook kunnen de lelies nu nog worden gescheurd en de moerasplanten uitgedund. Plant de leliewortelstokken in een goede plantmand gevuld met waterlelieaarde. Veel vijverplanten groeien zeer snel. Zorg dat de verschillende soorten niet teveel in elkaar verward raken en knip waar nodig de voortkruipende wortelstokken bij. Aarzel niet planten te verpoten, te verplaatsen of te verjongen. Het is nu de ideale periode want ze zijn in volle groei en kunnen tegen een stootje. De gemaakte wonden zijn zo weer dichtgegroeid. Breng zeker nu een bezoek aan een vijverzaak. Niet winterharde drijfplanten zoals watersla en waterhyacint kunnen eind mei in de buitenvijver. Je zult mooie oeverplanten en waterlelies in bloei zien staan in de vijverafdelingen van gespecialiseerde centra. Zo kun je je verzameling verrijken met vijvergewassen die je aanstaan. Er zijn nu ook andere planten te verkrijgen dan in de vroege lente. Zo zijn bijvoorbeeld de pijlkruiden echt prachtige vijverbewoners die vaak vergeten worden omdat ze aan het begin van het voorjaar nog niet verkrijgbaar waren. Je koopt ze nu.

Een helder wateroppervlak is belangrijk voor de opname van zuurstof en voor het uitwisselen van een teveel aan CO2. Verwijder dan ook regelmatig het oppervlaktevuil. Skimmers bewijzen een goede dienst hiervoor. Ze verwijderen immers tot 85% van het oppervlaktevuil vooraleer het naar de bodem zinkt. Skimmers zorgen dus voor een schoon en helder wateroppervlak waardoor ook de vissen beter zichtbaar zijn.

Voer de vissen nu rijkelijk, zorg er echter wel voor dat al het gevoerde gegeten wordt. Beter een aantal keren achter elkaar kleine porties voeren, dan teveel in één keer. Nieuw aangekochte vissen kunnen worden uitgezet. Het is verstandig deze vissen eerst in een quarantainebak te houden alvorens ze uit te zetten. Dit om te vermijden dat ze je andere vijvervissen zouden ‘aansteken’. 75 à 80% van de vissterfte vindt immers plaats na het uitzetten van nieuwe vissen in de vijver.

Mei