Oktober - je vijver gepast onderhouden in de herfst

Het is herfst, de waterplanten in de vijver gaan nu met rasse schreden achteruit. De groei is er uit en het blad wordt bruin en sterft af. De bomen en struiken in de tuin laten meer en meer de bladeren vallen.

Om te voorkomen dat er teveel bladval in de vijver waait, moet je een afdeknet over het oppervlak spannen.
Verwijder alvorens het afdeknet aan te brengen zoveel mogelijk afgestorven bladeren en ander organisch materiaal uit de vijver. Gebruik een fijnmazig en stevig afdeknet en span het zo strak mogelijk over de vijver. Deze netten met maasbreedte van 0,5 x 0,5 cm houden zelfs de kleinste blaadjes tegen en - véél belangrijker – vormen geen gevaar voor de levende have in en rond de waterpartij. Breedmazige netten zijn vaak levensgevaarlijk voor vissen, kikkers en zangvogels.

Het vijvernet hoeft niet noodzakelijk horizontaal over de vijver gespannen te worden. Het is meestal eenvoudiger een soort tentstructuur te voorzien. Je kan bijvoorbeeld langs beide zijden van de vijver een verticale paal plaatsen. Wanneer je beide palen met een koord of wasdraad verbindt kan je het net hierover leggen. De boomblaadjes glijden dan mooi van de ‘tent’ af en kunnen eenvoudig verzameld worden met een schepnet.

Tip: Luchtpomp

Breng verder een goede luchtpomp aan, zodat je bij vorst een deel van het wateroppervlak openhoudt. Het koude water zorgt ervoor dat de vissen zich dieper in de vijver ophouden. Zolang de watertemperatuur nog boven de 5 °C is, kan er nog gevoerd worden. Het speciale wintervoer is nu noodzakelijk. Zet geen nieuwe vissen meer uit.