Upflow

Upflow

Het principe

Het upflow-principe wordt verkozen wanneer men meer vervuiling uit de omgeving verwacht (grote bomen, wegen, industrie) en wanneer men verstopping van het moerasbed wil vermijden. Het belangrijkste verschil is dat het water in tegenovergestelde richting beweegt. Water stroomt via net onder de boordsteen aangebrachte skimmers de zwemzone uit. Het loopt naar een pompkamer.

Daar zorgt een boogzeef voor de verdere filtratie. Een pomp stuurt het water vervolgens van onder naar boven door een laag substraat de moeraszone in. Ten slotte stroomt het gezuiverde water tussen de stapstenen (of via watervalletjes) de zwemzone weer in. Een deel van de vervuiling wordt mechanisch verwijderd uit het systeem, de natuur doet de rest.

Het upflow-principe wordt verkozen wanneer men meer vervuiling uit de omgeving verwacht

Eigenschappen

Het upflow moerasbed maakt ongeveer 20% uit van het totale watervolume in het systeem. De oriëntatie van plantenzone maakt weinig uit en de plantenzone mag ook hoger liggen dan het zwemgedeelte. Daardoor leent dit systeem zich erg goed voor hellende terreinen. De kost voor de technieken ligt hier wat hoger dan bij downflow. Het energieverbruik blijft beperkt en de plantenzone vormt een interessante vijverbiotoop. Leuk voor de kinderen en goed voor de natuur. Het moerasbed
wordt beschermd tegen vervuiling
en zal zeer lang meegaan.

Aanbevelingen

De skimmermandjes worden best wekelijks gereinigd en de boogzeef vraagt wat eenvoudig onderhoud zowat iedere drie weken.
Een UVc-straler en zeker een fosfaatfilter beperken de algengroei. Het gebruik van Clinopti Plus zorgt voor een stabieler vijvermilieu.

Impressie Upflow vijvers

Onze concepten

Natuurlijke zwemvijvers, bio-zwembaden en hybride baden. De laatste jaren is er wellicht wat onduidelijkheid ontstaan. We zetten hier de voornaamste systemen op een rijtje.

Downflow Scenes Autorefill Phospat 374X470
Downflow
Downflow
Upflow Scenes Phospat Clinopti 374X470
Upflow
Upflow
Skimmer Pompput UV Meerkamer
Meerkamerfilter
Meerkamerfilter
Trommel Modulairemeerkamer 374X470
Trommel- en meerkamerfilter
Trommel- met meerkamerfilter
Skimmerfilter Drukfilter Waterval 374X470
Siervijver
Siervijver
Fysicochemisch Oxyplants Scenes 374X470
Fysicochemisch met planten
Fysicochemische vijver met planten
Fysicochemisch Zout Oxynoplants V2 Zandfilter 374X470
Fysicochemisch zwembad
Fysicochemisch gereinigd zwembad