Fysicochemisch gereinigde vijver met plantenzone

Fysicochemisch Oxyplants 800X1020

Het principe

Fysicochemisch gestuurd betekent minder natuurlijk. Er gebeurt desinfectie door hydrolyse van water en met UV-stralen. Er is koperionisatie, gecombineerd met pH-sturing. In correct functionerende systemen zijn de concentraties zo laag dat dit geen gezondheidsprobleem voor de baders kan vormen. Een moerasbed met planten zorgt voor het verbruik van reststoffen en een natuurlijk uitzicht. Het moeras kan hier kleiner zijn dan gebruikelijk. Er wordt bewust GEEN zout toegevoegd aan dit systeem.

Toevoeging van de hydrolyse-koperionisatie zorgen voor een beperkte groei van biofilm en bacteriën 

Eigenschappen

Is een uitbreiding op het klassieke downflow systeem. De plantenzone bedraagt 10 à 15% van het totaalvolume. Er is continue ontsmetting van water in de behandelingskamer. Er is chemische inhibitie van algen en bacteriën door dosering van koper. Er gebeurt continu opvolging van Redox, pH en temperatuur met bijsturing van de pH bij middel van H2SO4 of CO2 . We zitten hier in een hogere prijsklasse. Opstelling van de techniek gebeurt best in een tuinhuis of dergelijke.

Aanbevelingen

Een UVc-straler is onontbeerlijk. Een fosfaatfilter is sterk aanbevolen voor het beperken van de algengroei. Frequent het kopergehalte meten is wijs. Opslag van pH-sturing vloeistof moet in afgesloten ruimte met lekbak. Let op bij de keuze van de pomp. Kies steeds een pop die voldoende debiet geeft bij hogere opvoerhoogtes wanneer de installatie verder van de vijver opgesteld staat. 

Impressie vijvers

Onze concepten

Natuurlijke zwemvijvers, bio-zwembaden en hybride baden. De laatste jaren is er wellicht wat onduidelijkheid ontstaan. We zetten hier de voornaamste systemen op een rijtje.

Downflow Scenes Autorefill Phospat 374X470
Downflow
Downflow
Upflow Scenes Phospat Clinopti 374X470
Upflow
Upflow
Skimmer Pompput UV Meerkamer
Meerkamerfilter
Meerkamerfilter
Trommel Modulairemeerkamer 374X470
Trommel- en meerkamerfilter
Trommel- met meerkamerfilter
Skimmerfilter Drukfilter Waterval 374X470
Siervijver
Siervijver
Fysicochemisch Oxyplants Scenes 374X470
Fysicochemisch met planten
Fysicochemische vijver met planten
Fysicochemisch Zout Oxynoplants V2 Zandfilter 374X470
Fysicochemisch zwembad
Fysicochemisch gereinigd zwembad