Rijbodems

Beschrijving

In veel binnen- en buitenbakken voor paarden en pony’s worden eb- en vloedsystemen aangelegd. Zo wordt een stabiele en veilige rijbodem gecreëerd voor paard en ruiter. De aanleg van een professioneel eb- en vloed-systeem is maatwerk. Voor het realiseren van een rijbodem hebben we een compleet assortiment producten: folie, geotextiel, drainage en niveauregelaar. We helpen u graag verder met advies.

Hoe werkt een eb en vloed bodem?

Bij een eb- en vloed bodem wordt de grond geëgaliseerd en voorzien van een waterdichte folielaag. Hierop komen de drainagebuizen, ze worden bedekt met een laag vochtdoorlatend zand en een toplaag. Naast de rijbak wordt een niveau regelaar ingegraven, die wordt aangesloten op het waterleidingsysteem. Bij veel regen wordt het overtollige water via de drainagebuizen naar de put afgevoerd. Een overstort zorgt voor lozing van overtollig water, bijvoorbeeld naar een nabijgelegen sloot. Zo raakt de bodem nooit verzadigd en ontstaan er geen plassen in de rijbak.

Bij blijvend droog weer werkt het systeem net andersom: in dat geval vloeit het water via het drainagesysteem naar de bodem van de rijbak. Op die manier wordt de rijbodem van onderaf vochtig gehouden. Hierdoor blijft de rijbodem stevig en stabiel en heeft u zelfs bij langdurig droog  weer bijna geen last van stof.

Met een eb- en vloedrijbodem creëren we een stabiele en veilige rijbodem voor paard en ruiter.

Het verschil tussen een traditionele rijbodem en een eb-en-vloedbodem

Een eb-en-vloedbodem is een uitgebreide installatie die in verschillende weersituaties altijd zorgt voor een goed berijdbare bodem. Maken we gebruik van geotextiel om de rijbodem stabiel te maken met eventueel een beregeningsinstallatie, dan noemen we dit een “traditionele rijbodem”. De beregeningsinstallatie zorgt dat de bodem voldoende vochtig blijft in droge perioden. De bak is tot op zekere hoogte ook bestand tegen nat weer, maar kan minder goed het water afvoeren. Hierdoor zal de rijbodem in aanhoudend natte perioden minder goed berijdbaar zijn.

Hoe legt u een eb-en-vloedbodem aan?

Bij een eb-en-vloedbodem wordt eerst de grond geëgaliseerd en voorzien van een waterdichte folielaag. De LDPE-folie wordt prefab in onze fabriek gelast en indien nodig (afhankelijk van de oppervlakte) op locatie  verder aan elkaar gelast. Op de folie komen drainagebuizen te liggen; deze worden bedekt met een laag  vochtdoorlatend zand en een toplaag. Naast de bak wordt een waterniveauregelaar ingegraven en aangesloten op het waterleidingsysteem. Deze zorgt voor het een droge bak bij veel regenval of een voldoende vochtige bodem bij aanhoudende droge periodes.

Stevigheid

Een eb-en-vloedbodem geeft de juiste stevigheid.

Geen waterplassen

Water wordt onmiddellijk afgevoerd.

Geen stof

Bij droogte geen last van stof.

Langer berijdbaar

De rijbodem is het hele jaar berijdbaar.

Besparing water

Door bevochtiging van onderuit verdampt minder water.

Veiliger

Een eb-en-vloedsysteem is veiliger voor paard en ruiter.