Fysicochemisch gereinigd zwembad

Ysicochemisch Zout Oxynoplants V2 Zandfilter 800X1020

Het principe

Fysicochemisch gefilterd met toevoeging van zout betekent bewust kiezen voor ontsmetting. Er gebeurt desinfectie door hydrolyse van water en UV-stralen. Er is koperionisatie, gecombineerd met pH-sturing. In correct functionerende systemen zijn de concentraties zo laag dat dit geen gezondheidsprobleem voor de baders kan vormen. Er wordt WEL zout toegevoegd aan het water. Er is dus ook low conductivity zout elektrolyse met vorming van chloor. Dus gaat het hier niet meer om een zwemvijver maar wel om een zwembad. Veel ‘hybride baden’ vallen onder deze categorie.

Er wordt WEL zout toegevoegd aan het water. Er is dus ook low conductivity zout elektrolyse met vorming van chloor.

Eigenschappen

Dit type bad is niet geschikt voor vissen of planten. Er is geen moeraszone, geen plantenfilter. Niet gebruiken in combinatie met EPDM of TPO waterdichtingen want die worden aangetast. Er is toevoeging van zout. Er gebeurt continue ontsmetting van water in de behandelingskamer. Er is chemische inhibitie van algen en bacteriën door dosering van koper en chloor (wordt gemaakt van het zout). Er is continue opvolging van Redox, pH en temperatuur met bijsturing van de pH door middel van H2SO4 of CO2. We zitten hier in een hogere prijsklasse wat betreft installatie en werking. Opstelling van de techniek gebeurt best in een tuinhuis of dergelijke.

Aanbevelingen

Een UVc-straler is onontbeerlijk. Een fosfaatfilter is sterk aanbevolen voor het beperken van de algengroei. Frequent het kopergehalte meten is wijs. Opslag van pH-sturing vloeistof moet in afgesloten ruimte met lekbak. Opgepast met gebruik van inox 304. Hier is inox 316 aanbevolen. Liever geen vissen plaatsen in dit type badgelegenheid.

Impressie fysicochemisch gereinigde zwembaden

Onze concepten

Natuurlijke zwemvijvers, bio-zwembaden en hybride baden. De laatste jaren is er wellicht wat onduidelijkheid ontstaan. We zetten hier de voornaamste systemen op een rijtje.

Downflow Scenes Autorefill Phospat 374X470
Downflow
Downflow
Upflow Scenes Phospat Clinopti 374X470
Upflow
Upflow
Skimmer Pompput UV Meerkamer
Meerkamerfilter
Meerkamerfilter
Trommel Modulairemeerkamer 374X470
Trommel- en meerkamerfilter
Trommel- met meerkamerfilter
Skimmerfilter Drukfilter Waterval 374X470
Siervijver
Siervijver
Fysicochemisch Oxyplants Scenes 374X470
Fysicochemisch met planten
Fysicochemische vijver met planten
Fysicochemisch Zout Oxynoplants V2 Zandfilter 374X470
Fysicochemisch zwembad
Fysicochemisch gereinigd zwembad