Siervijver

Siervijver Skimmerfilter Drukfilter Waterval 800X1020

Het principe

Een van de meest eenvoudige filtertechnieken voor kleinere sier- en tuinvijvers, is die met het een drukfilter. Het water wordt uit de vijver getrokken door een pomp die opgesteld staat in een skimmerfilter met matalamat. De matalamat zorg enerzijds voor een mechanische filtering van het water en anderzijds creëert deze een groeibodem voor de nuttige bacteriën in de vijver. De pomp duwt het water via de leiding door een drukfilter, waarna het water terug in de vijver gepompt wordt. 

Totaaloplossing voor spiegelvijvers, plantenvijvers en andere vijvers met lage belasting.

Eigenschappen

Siervijvers zijn eenvoudige systemen om aan te leggen, waarvoor beperkte kennis vereist is. In functie van het gewenste watervolume kan de respectievelijke drukfilter met bijhorende pomp gekozen worden. Het leidingwerk wordt opgebouwd uit flexibele slangen, die met slangklemmen aangesloten kunnen worden op de technieken. De drukfilter vraagt beperkt onderhoud. De filtersponzen dienen 2-wekelijks gespoeld te worden om de vervuiling te verwijderen. De ingebouwde UV-c lamp zorgt voor inhibitie van de groei van zweefalgen. 

Aanbevelingen

Mits de drukfilter hoofdzakelijk voor mechanische filtering zorgt, zorgt men best voor een rijke en gevarieerde beplanting in het siergedeelte van de vijver. Kies steeds een geschikte pomp bij de drukfilter. Een pomp die teveel druk geeft, kan de dichtingen van de drukfilter stuk maken. De ingebouwde UVc-straler vraagt een jaarlijkse onderhoudbeurt waarbij het kwartsglas proper gemaakt wordt, en de lamp zelf vervangen wordt.  Na de drukfilter kan het water gerecirculeerd worden naar de vijver dmv. een waterval. Die is niet enkel mooi, maar zorgt ook voor bijkomende zuurstof in het water, wat ten goede komt van het aquatisch leven in de vijver. Enkele vissen kunnen, maar beperkt het aantal of zorg dat de belasting op het water beperkt blijft. 

Impressie siervijvers

Onze concepten

Natuurlijke zwemvijvers, bio-zwembaden en hybride baden. De laatste jaren is er wellicht wat onduidelijkheid ontstaan. We zetten hier de voornaamste systemen op een rijtje.

Downflow Scenes Autorefill Phospat 374X470
Downflow
Downflow
Upflow Scenes Phospat Clinopti 374X470
Upflow
Upflow
Skimmer Pompput UV Meerkamer
Meerkamerfilter
Meerkamerfilter
Trommel Modulairemeerkamer 374X470
Trommel- en meerkamerfilter
Trommel- met meerkamerfilter
Skimmerfilter Drukfilter Waterval 374X470
Siervijver
Siervijver
Fysicochemisch Oxyplants Scenes 374X470
Fysicochemisch met planten
Fysicochemische vijver met planten
Fysicochemisch Zout Oxynoplants V2 Zandfilter 374X470
Fysicochemisch zwembad
Fysicochemisch gereinigd zwembad