Januari - hoe je bevroren vijver onderhouden

Wanneer je met een bevroren vijver dreigt te zitten, is het verstandig een luchtpomp te installeren. Daarmee ga je bevriezing tegen en blijft het water zuurstofrijk. Bij vorst moeten bovendien alle filters zoveel mogelijk beschermd worden tegen de koude. Dit kan bijvoorbeeld door ze te isoleren.

Vissen houden in deze periode vaak een soort van winterslaap. Je laat ze daarom best met rust en vermijd werken in de directe omgeving. Water is immers een goede geleider van geluidsgolven en trillingen.

Omdat het water kouder is, zijn de vissen trager en bevinden ze zich in de diepste gedeelten van de vijver. Bevinden ze zich echter hoog in het water, dan dien je alert te zijn voor een tekort aan zuurstof. Installeer dan zeker een luchtpomp of schakel uw vijverpompen in.

Bij watertemperaturen van 5°C of meer mag je nog spaarzaam de vissen voeren met aangepast wintervoer, al was het maar eens om de 14 dagen een klein beetje.

Sneeuw bovenop een bevroren vijver verwijder je best zo snel mogelijk. Sneeuw houdt licht tegen dat echter wel noodzakelijk is voor het vijverleven. De plantaardige activiteit onder het ijsdek ligt immers niet stil!

De sneeuw kan je verwijderen met een aftrekker of – zoals vaak toegepast bij grotere vijvers – door enkele emmers water over het oppervlak uit te gieten.