September - wanneer en hoe je vijverbeplanting snoeien?

Begin deze maand is het in de vijver nog volop zomer, maar aan het einde van de maand begint het verval van de beplanting al zichtbaar te worden. Dun nog steeds het teveel aan zuurstofplanten uit. Verwijder de uitgebloeide bloemen en bruine bladeren van de waterlelies en moerasplanten.

Vijverplanten worden normaal gezien niet afgeknipt in het najaar. Mocht je ze nu toch verwijderen dan zou de vijverplas er heel lang erg kaal uitzien, zonder enige verticale structuur. Geknakte en in het water drijvende stengels van oeverplanten knip je best wel af. Zij geven alleen maar rottigheid. In het najaar knip je de stengels niet onder water af maar zo’n 10 à 15 cm boven het wateroppervlak. Dit om te vermijden dat er water binnendringt via de holle stengels. De luchtkanalen in de stengels zorgen ervoor dat er ook bij een dunne ijslaag nog steeds enige gasuitwisseling bestaat tussen water en lucht.

Hoewel de buitentemperaturen vooral in de nachten al behoorlijk kunnen dalen, zal het vijverwater nog wel redelijk op temperatuur blijven. Om de conditie van de vissen op peil te houden of om deze eventueel nog te verbeteren voer je begin september rijkelijk met een kwalitatief goed visvoer. Het is belangrijk dat de vissen vetreserves opdoen in de herfst. Schakel geleidelijk over op licht verteerbaar wintervoer zonder paraffine en geef naarmate de temperatuur daalt minder en minder.

September