Juni - een vijver vol algen vermijden
Juni wordt niet voor niets de groeimaand genoemd. Het groen loopt nu overweldigend uit.
Ook de planten in de vijver groeien massaal naar het wateroppervlak. Als het wateroppervlak volledig dicht dreigt te groeien is het verstandig uit te dunnen.
Te dicht op elkaar groeiende waterleliebladeren steken later boven het water uit, waardoor ze gevoeliger worden voor bladluizen en voor de waterleliekever en eerder afsterven. Beperk daarom het aantal waterleliebladeren door ze onder het waterniveau af te knippen. Laat ook de zuurstofplanten niet teveel woekeren.
Er waait nu veel stuifmeel en ander stof op de vijver. Hou het wateroppervlak helder met behulp van een oppervlakte-afzuiger, bijvoorbeeld de skimmerfilter van Pond Technics.
De jonge visjes kan je nu bijvoeren met fijn gewreven visvoer. Ze groeien dan snel.
Kijk deze periode uit naar mogelijke ziekten en ongedierte. Een vlugge reactie zal vaak veel werk en ongemak besparen. Bij een invasie door bladluizen is het vaak voldoende de bladeren met een tuinslang af te spuiten. De luizen vallen in het water en worden zo tot een geliefde prooi voor de visjes. Wees in het bijzonder op uw hoede voor waterleliekevers. Het zijn vooral de gitzwarte, ongeveer 1 cm lange, larven van deze minuscule kevertjes die de boosdoeners zijn. Je kan ze met de hand van de waterleliebladeren plukken. Kikkers zijn de beste bondgenoten in de strijd tegen deze rupsjes die op letters lijkende beschadigen veroorzaken. In de zomer kunnen er ook rupsen van verschillende soorten kleine motvlinders worden aangetroffen tussen de bladeren van waterlelies. Ook deze rupsen kunnen handmatig worden verwijderd. Ze drijven in een soort zelf gemaakte ‘bootjes’ rond.