November - je tuinvijver in het najaar onder handen nemen

Het najaar is de tijd om je vijver eens flink onder handen te nemen. Verwijder de laatste afgestorven bladeren en takjes van waterplanten en snoei de moerasplanten terug. Hiermee voorkom je problemen in de winter en dit bevordert een goede ontwikkeling in het voorjaar. Een afdeknet is absoluut noodzakelijk om de bladeren van de bomen op te vangen. Dit organische materiaal zou immers het vijvermilieu verzuren en zorgt in het voorjaar voor een algenexplosie, wat de plantengroei belemmert. Als het afdeknet dus nog niet is aangebracht, wordt het nu de hoogste tijd. Wanneer je beschikt over een Pond Technics skimmer dan is die ook zeer handig in deze periode. Deze oppervlakte afzuiger haalt drijvend vuil weg en houdt de vijver helder.

Het gebruik van een goede luchtpomp in de wintermaanden heeft voor de vissen een aantal voordelen. Kwalijke gassen, waaronder CO2, kunnen aan de oppervlakte ontwijken, het water wordt van zuurstof voorzien en tijdens een vorstperiode blijft de vijver plaatselijk open.

Je mag eventueel nog met kleine hoeveelheden wintervoer bijvoeren.

Vijvers waar het water tot aan of tot net onder de deksteen komt kunnen beschadigd raken wanneer er een ijsdek op komt te liggen. IJs heeft meer volume dan water en gaat de dekstenen omhoog duwen en wegduwen. Daarom wordt de waterstand bij dergelijke vijvers best verlaagd in de late herfst. Bij grotere vijvers is er meestal een overloop voorzien die ‘in de winterstand’ wordt gezet. Een goede overloop bestaat uit een doorvoer met een elleboogvorming stuk buis erop. Door deze elleboog te draaien wordt het peil van de waterstand bepaald