Snoekkruid brengt kleur in je vijver van juli tot september

Snoekkruid (of moerashyacint) is een vijverplant die tot de allermooiste moerasbewoners behoort. De plant dankt dit aan zijn gezonde groenglanzende bladeren en aan zijn hemelsblauwe bloemen die heel lang pronken in volle zomer. Eigenlijk zou hij in geen enkele waterpartij mogen ontbreken.

Snoekkruid valt door zijn wat exotisch uiterlijk en schuine habitus echt op in de vijver.  Snoekkruid bloeit van juli tot september. De zachtblauwe bloemaren van 8-15 cm bekoren ons dus van de zomer tot in de herfst. Het is dan ook een onmisbare plant om kleur te brengen in de vijver op een moment dat een groot deel van de oeverplanten al uitgebloeid zijn.

Snoekkruid in je tuinvijver

Snoekkruid kan alleenstaand toegepast worden, als solitair. Zeker groot snoekkruid, dat bijna een kubieke meter ruim kan worden verdient een ereplaats als blikvanger. Pure schoonheid in structuur, glans en kleur. In kleine groepen kan ook. Samen met kattenstaart vormt de plant een prachtige kleurschakering. Ook met veel andere planten zijn mooie combinaties te maken. Van woekeren is in onze contreien geen sprake. Een zonnige standplaats is aangewezen. Halfschaduw kan, maar dan zullen de planten beduidend minder bloeien. Snoekkruid houdt van een zonnige, warme plek en verkiest dan ook niet te diepe vijvers die snel opwarmen. Weken aan een stuk gaan de bloemaren bloeien en dat midden in de zomer.

Snoekkruid zaaien of eten

Zaaien lukt aardig. Het zaad moet wel heel vers zijn en mag niet uitdrogen. Daarom zaait men het nu, in volle zomer, na het van de stengel te hebben geritst, direct in modderige grond. In verband met de vorstgevoeligheid overwintert men de zaaibak in een serre. Pas in de late lente kiemen de zaden.

Heb je niet genoeg aan kijken dan kan proeven ook. De zaden zijn eetbaar en smaken heerlijk naar nootjes.