Bladluizen op vijverplanten, wat doe je eraan?

Wanneer je bladluizen ontdekt, kan je hier best meteen iets aan doen. Dus voordat het een plaag wordt en overgaat op meer vijverplanten.

Aangetaste planten kunnen zo verzwakken dat ze uiteindelijk doodgaan. Hoe eerder je de bladluizen ontdekt en hoe eerder je ingrijpt, hoe beter.

De vijverplanten bespuiten met insecticiden is uit den boze. Opgelet: ook producten op basis van pyrethrum kunnen echt niet want deze zijn giftig voor het vijverleven.

De beste manier om bladluizen te verwijderen is ze met een krachtige waterstraal van stengel, scheut en blad spuiten. Ze vallen in het water en verdrinken of worden opgegeten door de vissen. Maar... de bladluizen hebben een soort waslaagje om zich heen zodat ze een zeker drijfvermogen aan de dag leggen.

 

Een deel van de luizen slaagt er vaak in terug op een blad te geraken en kan dus overleven. Daarom zal je de behandeling met de waterstraal meestal verschillende malen moeten herhalen, zeker als er weinig kleine vissen in de vijver zitten.

Een andere methode bestaat erin de boven het water uitstekende plantdelen met metalen ringen of een rooster te verzwaren, zodat ze onder water worden gedrukt. Een dag later mag de verzwaring weer worden weggehaald, want de bladluizen zijn dan verdronken of door de vissen opgegeten.
Indien de planten in manden staan dan is het eigenlijk erg eenvoudig. Dan kan je de mand een stuk dieper in de vijver zetten zodat de plant volledig onder water staat. Onder water kunnen de luizen niet erg lang overleven. Een dag later mag de plant weer naar boven.

Sterke, goed groeiende vijverplanten hebben minder last van luizen dan slecht groeiende planten. Preventie betekent dus vooral zorgen voor een goede plantengroei.