Spiegelvijver

Strakke vormen en reflecterend water, dat maakt dit type vijver prachtig. De weerspiegeling van de omgeving brengt leven naar elke locatie. Niet enkel geschikt voor private tuinen maar ook voor parken en bedrijven, ...

Spiegelende waterpartijen zijn volop in de mode. Ze kunnen groot of klein zijn en passen in elke tuin. Wanneer ze goed aangelegd zijn dan is aan deze vijvers minder werk dan aan hetzelfde oppervlak siertuin. Bovendien is water in de tuin leuk en boeiend.

Spiegelvijvers die mooi spiegelen

Meer volume betekent een stabielere temperatuur. Daarom is het verstandig de spiegelvijver voldoende diep te maken.

Bij echt ondiepe waterpartijen is er te veel van de bodem zichtbaar zijn. Ook kunnen algen gaan profiteren van de sterk schommelende temperaturen. Het water is bij heldere hemel in ondiepe vijvers niet zo blauw als bij diepere vijvers. Dit is een louter natuurkundig fenomeen.

Een correcte waterdiepte voor een spiegelvijver is er eentje tussen 60 cm en 100 cm.

Tenzij wanneer de vijver ook moet dienen als typische zwemvijver of koivijver.

In deze beide gevallen kiest u voor een waterdiepte tussen 150 cm en 180 cm.

Dankzij de diepte ziet het watervlak mooi blauw bij een blauwe hemel.

Donkere waterdichting

De mooiste spiegelingen zijn te zien bij een donkere (zwarte of bijna zwarte) vijverafdichting. Sommigen denken dat lichtere kleuren zoals wit, grijs en groen mooier zijn voor vijvers. Dat is helemaal niet het geval. Te lichte kleuren verstrooien het licht in alle richtingen zodat men geen echt spiegeleffect bekomt. Op lichtgekleurde afdichtingen is bovendien elk stukje vuil zichtbaar.

Voor een kwalitatieve donkere waterdichting opteert u voor een EPDM vijverfolie van Elevate PondGard. Deze is UV- en ozonbestendig en gaat vele tientallen jaren mee.

Zwarte vijverfolie heeft buiten het positief effect op het spiegelen ook een gunstige invloed op de biologie van de vijver omdat de watertemperatuur enkele graden hoger ligt.

De spiegelvijver filteren

Het water moet helder blijven wanneer u optimaal van het spiegelende effect wil genieten. Het is dus verstandig een filtersysteem te voorzien. Een goed filtersysteem, berekend op het volume en de situatie van de vijver, dat zowel mechanisch als biologisch efficiënt werkt. Een skimmend systeem is sterk aanbevolen. skimming zorgt ervoor dat alle vuil dat op het water valt dadelijk wordt afgeroomd. Met nog een mooier spiegeleffect als gevolg. De gebruikte filtertechnieken zijn vaak gelijkaardig aan die van zwemvijvers. In beide gevallen gaat het immers om vijvers waarin weinig vervuiling te verwachten is doordat er geen of nauwelijks vissen in zitten. Moerasbedfilters voldoen meestal.

Voor de biologie van de spiegelvijver en voor het verbruiken van de stoffen die de eindproducten zijn van de afbraak in de filter (nitraten en fosfaten) gebruikt men vijverplanten. Een goed ontworpen spiegelvijver heeft een groot gedeelte met vrije waterspiegel terwijl strategisch geplaatste planten de architectuur opkrikken met hun fraaie vormen. Het mooiste effect wordt bereikt door toepassing van grote groepen van een beperkt aantal soorten waterplanten. Hierbij wordt best ook gekeken naar hun groeikracht en waterzuiverend vermogen.

Spiegelvijvers kunnen met elkaar verbonden worden. Dit geeft vaak een prachtig effect. De verbinding kan gebeuren bij middel van strakke watervallen of door kanalen op hetzelfde niveau. Men creëert dan de indruk van verschillende vijvers hoewel het in feite gaat om één groot waterlichaam. In het ontwerp van spiegelvijvers “passen” soms geen oeverplanten. Wanneer twee of meer vijvers met elkaar verbonden zijn kunnen er toch oeverplanten gebruikt worden zonder dat zij het hoofdontwerp van ‘waterspiegel’ ontkrachten.

Impressies