Plantenvijver

Bij de plantenvijver staat de beplanting centraal, daarom werkt men vaak met verschillende dieptes om een gevarieerd aanbod plantensoorten ten toon te stellen. Een plantenvijver houdt van een zonnige plaats in de tuin; dat begunstigt de plantengroei. Plantenvijvers zijn geschikt voor bepaalde vissen die de planten niet aanvallen.

Vijveraanpassingen speciaal voor planten

Plantenliefhebbers genieten van de weelderige groei van waterplanten. Dit kan je best realiseren door een vijver aan te leggen met brede, ondiepe zones, een moeras en/of een beekje. Een tegen de wind beschutte plaats in de zon is de beste locatie voor een plantenvijver.

Verschillende dieptes

Voorzie brede, ondiepe vijverzones en werk trapsgewijs. Dan zijn er plekken van verschillende dieptes, wat de toepassing van allerlei vijverplanten toelaat.
Moerasplanten groeien in natte grond (niveau 0 cm) of in water met een diepte tot maximaal 40 cm. Om uitdrogen te vermijden maak je het moeras best 30 cm diep of wat meer.
De ‘echte’ waterplanten (zuurstofplanten, waterlelies) verdragen 20 cm tot 100 cm water boven de bodem. In zeer diep water kunnen geen of nauwelijks planten groeien. Zelfs grote waterlelies zijn niet gebaat met een diepte van meer dan een meter.

Waterlelies verzorgen

De vereisten om waterlelies te verzorgen zijn: water, zon, voeding en voldoende ruimte zodat ze hun bladeren kunnen uitspreiden.

De vijverplaats moet voldoende zonnig zijn. Hoewel beschaduwde oeverzones zeker kunnen bijdragen tot de schoonheid van een waterpartij moeten zij beperkt worden in het geval van een echte waterlelievijver. Het aantal waterleliebloemen is immers recht evenredig met de hoeveelheid warme zonneschijn die de vijver ontvangt. Zelfs de schaduw veroorzaakt door hoge oeverplanten heeft een invloed op de vorming van waterleliebloemen.
Zeker de oevers langs de zuidzijde moeten vrij zijn om de vijver zoveel mogelijk zoninstraling te gunnen. Reserveer voor de waterlelies altijd de meest zonnige kant van de waterpartij. Ze zullen je belonen met een weelde aan mooie bloemen.

De ideale waterlelievijver zal voorzien zijn van vrij ondiepe zones waarin het water vlug opwarmt in de lente zodat de bloemknoppen zich naar het oppervlak haasten. In diepere zones blijft het water koud en het zal langer duren voor de planten gaan bloeien. De waterlelievijver wordt best voorzien van ondiepe zones (-25 cm tot -40 cm), een zeer groot oppervlak aan middeldiepe stukken (-50 cm tot -60 cm) en een diepwaterzone (-80 tot -90 cm) zodat er voor elke waterlelievariëteit een geschikte plaats te vinden is. Een verhoogde vijver is een goed idee wanneer u echt wil genieten van het heerlijke parfum van de geurende rassen (vooral N. odorata en de afgeleiden ervan).

Impressies