Gemengde siervijver

Gemengde siervijver

De gemengde siervijver is een vijver waarin planten de hoofdrol spelen en ook de meeste aandacht trekken. Maar er is ook aandacht voor de vissen. Een levendig schooltje vissen dat door het water glijdt en zorgt voor animatie.

Het diepste punt van de gemengde siervijver heeft best een diepte tussen 80 cm en 100 cm. Dat voldoet voor een vijver van gemiddelde afmeting. Het voornaamste voor een evenwichtige biotoop is een goede verhouding tussen planten, dieren en water. Als vissen kiest men bewust voor een beperkt aantal weinig vervuilende vissen. Denk dan vooral aan goudwinde, blauwe winde en goudrietvoorn. Dit zijn goed zichtbare vissoorten die uitermate geschikt zijn voor tuinvijvers en geen of uiterst weinig verzorging vragen.

Of men kiest voor goudvissen als bewoners. Technische installaties als pompen, filters en UV-C units zullen dan nuttig zijn.

Wanneer minstens een derde (tot twee derde in volle zomer) van het wateroppervlak bedekt is met licht afschermende planten (waterlelies, drijfplantjes, drijvend fonteinkruid, enz.) dan bevordert dit het juiste evenwicht van het vijverwater. Ook biedt dit een fraai en boeiend aanzicht. De gedeeltelijk vrije waterspiegel zorgt dan weer voor rust en ruimtelijk effect. De zon warmt de bovenste waterlagen op en creëert zo een ideale omgeving, geschikt voor klein waterleven en waterlelies.