Algen bestrijden

Algen kan je met preparaten of fysisch bestrijden

De verschillende types algen in je vijver behandel je met doeltreffende preparaten of specifieke apparaten.

Ontdek de gepaste behandeling

Vijverplanten bestrijden algen

Algen groeien, zoals de meeste waterplanten, het best in vol zonlicht.

Het planten van struiken en bomen rond de vijver om schaduw te geven is echter geen goed idee omdat ze de vijverplanten (waterlelies, moerasplanten) in hun groei belemmeren.

Schaduw maken met vijverplanten is wel de juiste oplossing. Dit kan met drijfplanten, waterlelies of andere diepwaterplanten. 

Wanneer 1/3 tot 2/3 van het totale vijveroppervlak in de zomer bedekt is, heb je een ideale situatie. Het hele oppervlak laten toegroeien is geen goede optie. Er moet immers een evenwicht zijn.

Hoe kan je efficiënt draadalgen vermijden

In de lente en zomerperiode nemen draadalgen helaas hun intrede in vele vijvers. Je kan ze eenvoudig verwijderen op verschillende manieren...

Algenwieder

De vijverwieder van Pond Technics is een handig hulpmiddel om manueel draadalgen uit de vijver te halen. Dit kan eenvoudig in 5 stappen.

Gerstestro

Een andere mogelijkheid is het gebruik van gerstestro. Men weet al heel lang dat de aanwezigheid van gerstestro zorgt voor een algenvrije vijver… maar gerstestro is tegenwoordig vrij moeilijk te bemachtigen en moet ook in voldoende hoeveelheid gebruikt worden.

Gelukkig is er nu een geconcentreerd product verkrijgbaar op basis van gefermenteerd geperst gerstestro waar ook nog een paar andere biologische weldoenders voor de vijver zijn aan toegevoegd. Het product heet Eco Algcontrol van Bell Vital en bevat naast gerstestro ook humine, elzenbast en clinoptiloliet. Doe de korrels in het bijgeleverde netje en hang ze in je vijver. Het resultaat is een paar dagen later zichtbaar.

Wat is de oorzaak van groen water in je vijver?

Oorzaak van groen water is de overvloedige aanwezigheid van microscopische groenalgen (zweefalgen), die vrij in het water zweven. Deze algen gaan woekeren als de omstandigheden voor hen ideaal zijn. Vooral hoge gehaltes fosfaten zijn gunstig voor microscopische groenalgen.

Watervlooien (Daphnia Pulex) eten deze zwevende algen en zijn dus een prima hulp. Misschien droom je van hele wolken van deze diertjes om het water tot kristalhelder te filteren. Maar... deze kleine kreeftachtigen worden maar al te graag gegeten door de vissen in de tuinvijver... zodat ze vaak de kans niet krijgen het water helder te maken.

Werkt een UV-straler tegen alle algen in je vijver?

Een UV-straler werkt niet tegen draadalgen maar wel tegen microscopische groenalgen  (zweefalgen). Het effect van UV-apparaten op groen water en schadelijke bacteriën is zeker en bewezen.

UV-stralers gebruik je wat betreft vijvers in de praktijk vooral om groen water tegen te gaan. Groen water komt nogal eens voor in nieuw aangelegde vijvers, in onbeplante vijvers en in met vissen overbevolkte vijvers. De groene kleur komt van ontelbare microscopisch kleine algen die in het water zweven. Doordat ze zweven worden ze met de waterstroom mee door de UV-C eenheid gevoerd en daar aangetast door de lichtstralen.

Om groen water tegen te gaan volstaat een “dosis” die overeenkomt met een wattage van 2 Watt per 1000 liter vijverwater in het geval van een “normale vijver”.

Voor zuivere koivijvers (veel vissen, geen planten) wordt 4 à 5 Watt per 1000 liter vijverinhoud aangeraden.

Algen of wieren, wat is het verschil?

We gebruiken in het Nederlands twee termen. Deze twee worden vaak in verschillende contexten gebruikt wat tot verwarring kan leiden. Eigenlijk zijn beide min of meer gelijk.

Bij algen denken we eerder aan slechte dingen (zoals algenplaag) en bij wieren meestal aan goede dingen (zoals een mooi bosje groenwieren).

Anderzijds wordt het woord alg vaak voor zoetwatersoorten gebruikt en het woord wier vaak voor zeewatersoorten.

Groen en troebel vijverwater voorkomen

Als alles loopt zoals het hoort zorgen het filtersysteem, de planten en de micro-organismen er samen voor dat afvalstoffen volledig worden verwerkt, met als resultaat kristalhelder water. Maar soms loopt het mis, voor korte of lange tijd.

Het water vertoont dan een zekere troebelheid en groenkleuring veroorzaakt door microscopisch kleine vuildeeltjes en zweefalgen.

Die toestand kan te maken hebben met minder gunstige weersomstandigheden zoals onweer of langdurige regen. Anderzijds kan dit ook te maken hebben met bepaalde onevenwichten. Een verkeerde verhouding in de mineralenhuishouding, een stagnerende plantengroei,… en het kwaad is geschied.

Wat kan je doen?

De microscopisch kleine zweefalgen kunnen fysisch bestreden worden. Dat gebeurt met lichtgolven, namelijk die van het type UV-c. Dit is een soort licht dat wij mensen niet kunnen zien en dat opgewekt wordt door een buislamp die binnenin een UV-apparaat zit. Het water stroomt tussen de behuizing van het apparaat en een kwartsbuis die rond de lamp zit. Het UV-c licht valt de celkern aan van de zweefalgen die meedrijven in de waterstroom die door het apparaat passeert. Ze worden bijgevolg steriel en leven niet lang meer. Na twee tot drie dagen wordt het water weer helder. Je hebt uiteraard wel een pomp nodig (meestal deze die de filter bestuurt) om het vijverwater door het apparaat te sturen.

Een andere tip: voeg meer planten toe aan de vijver, zeker een aantal drijfbladplanten. Dat kan tijdens het hele groeiseizoen, dus in de praktijk van april tot augustus. Ook het gebruik van Clinopti Plus filtermineraal in de vijver of filter heeft een zeer gunstig effect op de helderheid van het water.