Hoeveel kost een zwemvijver?

Hoeveel kost een zwemvijver?

De aanleg van een zwemvijver is goedkoper dan bij een klassiek zwembad maar toch mag de kostprijs niet onderschat worden.

De aanleg van een zwemvijver is goedkoper dan bij een klassiek zwembad maar toch mag de kostprijs niet onderschat worden. Momenteel voorzie je meestal een budget van ongeveer € 40.000 voor een gemetste constructie van zo'n 8m bij 4m. Maar het kan uiteraard ook duurder of goedkoper. Een en ander hangt af van de grootte, van de constructie en van de afwerking en uitrusting. Een uitgegraven constructie met schuine wanden is bijvoorbeeld goedkoper dan een gemetste constructie met verticale wanden. Een eenvoudige rand met Ecolat afboording is goedkoper dan een afwerking met blauwe hardsteen. Verlichting ingebouwd in de wanden heeft zijn prijs maar is niet altijd nodig. Een trapladder als toegang kost minder dan een uitgewerkte trap in de vijver zelf.

De werkingskosten van de zwemvijver zijn wel beduidend lager dan die van een klassiek zwembad. Dat komt omdat er minder energie nodig is bij de biologische filtering met een natuurlijke filterzone met beplanting. En… je zwemt in natuurlijk water zonder toevoegingen. Ook de zwarte EPDM vijverfolie speelt een economische rol. Door de zwarte kleur bekom je niet enkel een mooi spiegeleffect, maar warmt het water vlugger op door gratis zonne-energie en de watertemperatuur ligt enkele graden hoger.