Het grote onderhoud van je vijver doe je best tijdens de maand augustus

Koppel de filter af en gebruik in eerste instantie de vijverpomp en de slangen om een deel van het water te verwijderen. Het vijverwater kan op een lager gelegen punt geloosd worden, maar kan ook prima gebruikt worden om de tuinplanten te begieten. Wanneer het water tot op een tiental centimeter gezakt is kan je de vissen voorzichtig vangen. Ze komen samen met de slakken en andere creaturen in een grote container gevuld met vijverwater. Dit "tijdelijk onderkomen" staat best in de schaduw en wordt met een net overspannen. Een zuurstofpompje is hierbij een must.

Je ontdoet de planten van verkleurde bladeren, oude stengels en bloemen en je deelt ze eventueel. Soms zal je hulp nodig hebben om de loodzware kluiten uit de vijver te tillen. Een steekkarretje kan erg handig zijn. Leg dadelijk nat krantenpapier op de planten als bescherming tegen uitdroging.
Vervolgens haal je modder en bladeren uit de vijver met bijvoorbeeld een groot plastic vuilblik. Gebruik zeker geen scherp voorwerp zodat de vijverfolie niet beschadigd raakt.

Na deze schoonmaak kan er opnieuw water in de vijver. Vijveropstart-preparaten zoals Humine-extract en Starter Bacteriën van Bell Vital verkorten de "wachttijd" voor de vissen. Water uit de vijver wordt nu bij de container met vissen gedaan. Wanneer de watertemperatuur dezelfde is kunnen de bewoners terug in de vijver.