Onderhoud vijverfilter

Een goede filter vraagt slechts een snel uitvoerbaar onderhoud. Dit is maar goed ook, want in een stilstaande filter sterven de nuttige bacteriën af en krijgen we een ophoping van ammoniak en nitrieten, schadelijk voor het vijverleven. Langer dan twee uur stil staan mag niet.
De best opgevatte filters kunnen schoongemaakt worden in een paar minuten en zo hoort het. Met schoonmaken bedoelen we het verwijderen van het grove vuil, van de vaste uitwerpselen en van andere bezonken vuildeeltjes.

Beschik je over een meerkamerfilter met aftapkranen dan ben je het best af. Hier volstaat het de wateraanvoer van de pomp even te stoppen en de kraantjes een paar seconden open te zetten en daarna weer te sluiten. Het bezinksel dat zich onderaan in de filterkamers bevindt zal zo weglopen.

Je laat de pomp daarna weer haar werk doen. Dit laten weglopen van het bezinksel gebeurt best wekelijks. Ook de filtermaterialen van meerkamerfilters vragen enig onderhoud, maar je moet daar niet mee overdrijven.

De filter en filtermedia te lijf gaan met een hogedrukreiniger is verkeerd. Het volstaat de filtermaterialen losjes uit te spoelen in een recipiënt gevuld met vijverwater. Dit hoeft ook niet vaak te gebeuren. Twee maal per seizoen is vaak al genoeg. Het is wijs slechts één van de drie of vier kamers ineens te kuisen. Na veertien dagen reinig je de tweede en dan weer na veertien dagen de derde. Je behoudt dus minstens twee derde van de nuttige bacteriën die op de filtersubstraten zitten.

Mogelijk zijn de filtermedia aan vervanging toe. Profiteer dan van de gelegenheid om te
kiezen voor hoogwaardige filtermedia