Meerkamerfilters

De allerbeste meerkamerfilters werken in upflow (water stroomt van onder naar boven door de filtermedia), hebben verschillende kranen voor afvoer van het bezinksel en zijn uiterst gemakkelijk wat betreft hun onderhoud. De toprange is voorzien van tussenkamers waar het water extra belucht wordt (waterlamel, luchtuitstroomsteentjes), wat hun efficiëntie nog verhoogt.

Let bij meerkamerfilters zeker op de stevigheid van hun constructie (o.a. de dikte van de wanden). De beste filters zijn zelfdragend en dat is ook aangeraden wanneer we beseffen welk gewicht ze zullen hebben, eens gevuld met substraten en water. Let wel dat ze mooi horizontaal staan (bijvoorbeeld op een betonplaat). Meerkamerfilters zijn niet altijd mooi en het verdient de voorkeur ze te camoufleren of  te verstoppen achter bijvoorbeeld een buxus- of taxushaag, een steenkorf of achter een tuinhuis.

De inhoud en het type van vulmateriaal dat de filter bevat is belangrijk en bepaalt in belangrijke mate de efficiëntie en het onderhoudsgemak van de filter.