Een doeltreffende filter

Wanneer de werking van filters wordt uitgelegd merk je dat er vaak een grens getrokken wordt tussen mechanische filters en biologische filters. De waarheid is dat een biologische filter ook gedeeltelijk mechanisch werkt en dat een mechanische filter ook voor een deel biologisch werkt. Een goede filter is zo ontworpen dat hij tegelijkertijd mechanisch én biologisch efficiënt is.

Een filter moet goed doordacht zijn. De bouw en vulling zijn belangrijk. Hij moet ook gemakkelijk te onderhouden zijn. Het onderhoud moet bovendien snel kunnen gebeuren en zonder overdrijving. De filter mag niet langer dan maximaal twee uur stil liggen, want anders gaan de nuttige bacteriën afsterven en krijgt men accumulatie van ammoniak en nitrieten.

De best gebouwde filters hebben onderaan kranen om het vuil en de modder af te laten.
Deze handeling duurt maar een ogenblik. Het gaat hier niet om een volledige reiniging maar om het verwijderen van grove vuildeeltjes, zwaardere visuitwerpselen en andere afgezette deeltjes.

De frequentie van het onderhoud varieert in functie van de hoeveelheid afval gegenereerd door de bewoners van de vijver. Een vijver vol met grote vissen vraagt dat de filter vaker wordt onderhouden.

Hou je vijver in het oog, met wat gezond verstand kom je tot de juiste frequentie wat betreft onderhoud.

Zware ingrepen die lang duren vermijd je best.