Waar in de tuin plaats je het best een vijver?

Vaak legt men een vijver aan ergens achteraan in een verloren hoek van de tuin. Op zich is daar natuurlijk niets op tegen. De vogels en amfibieën uit de buurt zullen die rustige omgeving waarderen. Maar, is het niet beter wanneer je het aantrekkelijke wateroppervlak vanuit de woonkamer kan zien en er zo continu van kan genieten? Wellicht wel. Het is in ieder geval verstandig de vijver daar ergens te situeren waar men hem makkelijk kan bewonderen.

Daarnaast zijn er een aantal andere belangrijke factoren waarmee je best rekening houdt:

  • hoeveelheid licht
  • heggen en tuinafsluitingen
  • grote bomen in de buurt
  • toegankelijkheid

Hoeveelheid licht

De hoeveelheid licht is een belangrijke factor. Zie je graag bloeiende planten probeer er dan voor te zorgen dat de vijver voldoende zonlicht krijgt. Dit geldt zeker wanneer je waterlelies wil houden, die omzeggens niet bloeien in de schaduw.

De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.

Heggen en tuinafsluitingen

Heggen en tuinafsluitingen hebben hun nut. Een ligging uit de wind valt te prefereren. Hoge planten zullen minder gemakkelijk omwaaien en het microklimaat wordt gunstig beïnvloed.

Men wint vlug een graadje of een paar graadjes en dat is belangrijk voor een aantal toch wat warmtebehoeftige vijverplanten en voor de koudbloedige vijverdieren.

Grote bomen in de buurt

Grote bomen in de buurt kunnen problemen geven en dit niet alleen vanwege hun schaduw, maar ook omwille van bladeren die in het water vallen. De bladeren gaan ontbinden en kunnen een te zware belasting zijn voor het evenwicht in de vijver, zeker in de herfst. Dit probleem kan wel gedeeltelijk opgelost worden door in de herfst een net over de vijver te spannen. Ook zijn sommige boombladeren min of meer giftig, denken we maar aan wilg, paardenkastanje, laurierkers, rododendron, taxus, gouden regen. In grote aantallen kunnen ze het water van een kleine vijver belasten met hun gifstoffen. Dennen in de onmiddellijke omgeving kunnen met hun naalden het water verzuren. Andere problemen die bomen kunnen veroorzaken zijn doorboren van de vijverfolie met hun zware wortels of grote vallende takken.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid voor een graafmachine is een factor die bij het aanleggen van grotere waterpartijen zeker van toepassing is. Denk er ook aan dat de machine veel plaats nodig heeft rond de plek om te manoeuvreren en de grond te verwijderen. Een andere te overwegen factor is de gemakkelijke aanvoer van water en elektriciteit. Water om de vijver te vullen en in de zomer nu en dan wat bij te vullen. Elektriciteit om pompen te doen draaien en sfeerverlichting toe te laten.