EPDM vijverfolie: de beste keuze voor de aanleg van uw vijver

EPDM vijverfolie wordt wereldwijd door milieuorganisaties aanbevolen omwille van de propere productie, uitzonderlijk lange levensduur en probleemloze recyclagemogelijkheden.

Waarom is EPDM vijverfolie beter dan andere dichtingsmaterialen?

  • Multifunctioneel, mest veelzijdig toegepaste waterdichting
  • Uitzonderlijke levensduur (levensverwachting van 60 à 80 jaar)
  • Zeer lage impact op het milieu. EPDM-vijverfolie word wereldwijd door milieuorganisatie aanbevolen omwille van de propere productie, uitzonderlijk lange levensduur en probleemloze recyclagemogelijkheden

  • Zeer grote vellen beschikbaar, assemblage ter plaatse mogelijk
  • Geschikt voor vijvers groot en klein, blusbekkens, wateropslag, mestopslag, kunstsneeuwbekkens, waterzuiveringsinstallaties, kanalen...
  • EPDM PondGard vijverfolie van het wereldmerk Elevate bevat heel wat voordelen ten aanzien van andere waterdichtingen: 10 jaar garantie op gebreken en 20 jaar op UV-bestendigheid

EPDM vijverfolie: de beste keuze voor de aanleg van uw vijver én betrouwbaar voor vijverplanten en -dieren

EPDM vijverfolie kent terecht een groot succes. Dit elastomeer heeft een zeer hoge elasticiteit, zelfs bij zeer lage temperaturen, zodat men er ook tijdens vriesperiodes probleemloos een vijver mee kan aanleggen. Een ander niet te versmaden voordeel is de zwartmatte kleur. Het membraan blinkt niet zodat zichtbare stukken niet opvallen.

Spijtig genoeg proberen sommige ondernemingen tegenwoordig EPDM voor daktoepassingen op de vijvermarkt te brengen. Deze dakfolies blijken vaak toxisch - soms zelfs zeer toxisch - te zijn voor het dieren- en plantenleven in de vijver. Het zou de eerste dure koi niet zijn die het tijdige met het eeuwige verwisselt omdat zijn baasje een goedkope EPDM-rubberfolie gebruikte voor de vijver. Hoe kan dat?

Hoewel het niet met het oog te zien is, heeft dakfolie een ietwat andere samenstelling: er worden andere (giftige) vulkaniseringsmiddelen gebruikt, de talk op de folie is niet zuiver (bevat vaak zink) en er zitten stoffen in die het branden van het dak tegen gaan (ook giftig).
De op wereldschaal belangrijkste toepassing van EPDM-rubber is trouwens de afdichting van daken. Er wordt veel meer EPDM folie voor daken (en funderingen en kelders) geproduceerd dan voor vijvers.

Het loont alleen voor een zeer groot producent zoals Elevate om naast zijn daklijn ook nog een productielijn te ontwikkelen specifiek voor vijvertoepassingen. Deze speciale productielijn voor vijvergebruik fabriceert PondGard EPDM vijverfolie, uitgaande van de zuiverste grondstoffen en zonder toevoeging van schadelijke brandwerende stoffen. De echte Elevate EPDM vijverfolie heeft de zwaarste testen doorstaan in verband met niet-giftigheid voor dieren en planten. In deze tests werden voor vervuiling erg gevoelige organismen gebruikt zoals forellen en Daphnia.

Minder eerlijke verdelers proberen dakfolie te verkopen als geschikt voor vijvertoepassingen. Sommigen gaan zover te beweren dat hun folie ook getest is op zijn geschiktheid voor het waterleven. Vaak zijn het echter loze verzinsels en als er al eens een test gedaan werd gebruikte men hiervoor eerder ongevoelige dieren (zoals goudvissen). Behoed je voor dergelijke onwetenschappelijke beweringen.

Hecht bovendien niet teveel belang aan mondelinge garantie of aan garantiepapieren gemaakt door de winkel. Het meest betrouwbaar zijn de certificaten van de fabrikanten zelf. Bij elk aangekocht stuk Elevate PondGard krijgt u een officieel garantiecertificaat met 10 jaar garantie op fabricagefouten en 20 jaar garantie op UV-stabiliteit. De Elevate PondGard vijverfolie zelf is gemerkt met de afkorting PNDG voor PondGard.

Wees altijd argwanend wanneer je folies 'in super aanbieding' vindt. Te goedkope folies zijn sowieso verdacht en heel waarschijnlijk geen folies voor vijvergebruik. Wij zijn er ons van bewust dat oneerlijke handelaars allerlei argumenten zullen aanhalen om u ervan te overtuigen dat zij wel degelijk vijverfolie verkopen. Met dit artikel in het hoofd zal je in ieder geval heel wat sterker staan als consument.