Februari - je tuinvijver in het vroege voorjaar

In februari heb je weinig onderhoud aan de vijver. Wel kan het in deze maand zeer koud zijn en flink vriezen. Raadpleeg daarom de adviezen van de maand januari.

Zorg dat er een aantal planten in de vijver staan die al in de winter en het prille voorjaar volop groeien. Dit voorkomt immers algenproblemen later in de lente. Mogelijkheden zijn: beekpunge, bronmos, krabbenscheer, lidsteng, gele plomp.
Vroeg in het voorjaar beginnen een aantal irissen uit te lopen, vooral de gele lis is er vroeg bij. Kaapse waterlelie trekt nu de blik naar zich en mag in geen enkele tuinvijver ontbreken. Vanwege de heerlijke vanillegeur is dit een fleurige topper voor kleine en grote vijvers!

Wees op je hoede voor rovers zoals de reiger die nu hongerig zijn en het gemunt hebben op je vissen. Vooral in ondiepe vijvers waar de vissen zich niet goed kunnen verschuilen, dien je alert te zijn.

Watervogels zoals eenden, meerkoeten en ganzen kunnen - zeker in de winter en vroege lente - veel schade toebrengen aan de beplanting van vijvers. Bescherm de ‘lekkerste’ planten zoals de knollen van pijlkruid door middel van bijvoorbeeld gaas.

Denk ook aan je UV-unit, want in de lente kunnen de microscopische algen waterbloei veroorzaken (erwtensoep). Het is zeker geen slecht idee de vervanglamp van de UV-unit nu al te gaan halen of bestellen in uw vijvercentrum. De UV-C-lampen verliezen immers erg veel van hun effect wanneer ze ouder worden. Eigenlijk zijn deze jaarlijks aan vervanging toe.