Nieuwsbrief januari 2024

De weg van de Ecolat (en alle andere producten van Ecoo)

Stap voor stap groeide Ecoo doorheen de jaren van een reconversieproject tot een koploper van de circulaire economie.

In de jaren 80 sloten de laatste mijnen in Limburg. Om werkgelegenheid te behouden en technologische kennis te borgen, werden verschillende reconversieprojecten opgestart. In die periode heerste de consumptiemaatschappij die zorgde voor een groeiende afvalberg door het toenemend aantal plastic verpakkingen. Tegelijkertijd was er een verhoogd ecologisch bewustzijn.

De oplossing volgens de oprichters van Ecoo: burgers leren hun huishoudelijk plastic afval te sorteren en deze vervolgens recycleren..

Lees hieronder welke weg de producten van Ecoo hebben afgelegd.

Stap 1: Sorteren in de nieuwe blauwe zak
Stap 1: Sorteren in de nieuwe blauwe zak

De belangrijkste stap voor het recycleren van jouw restplastics? Correct sorteren! En daar kan jij het verschil maken. Al je huishoudelijke restplastics sorteer je in de nieuwe blauwe zak. Zo bespaar jij 8 kilogram restafval per jaar.

Stap 2: Sorteercentra
Stap 2: Sorteercentra

De nieuwe blauwe zak wordt bij je thuis opgehaald en naar één van de vijf sorteercentra in ons land gebracht. Daar wordt deze gesorteerd in 14 verschillende afvalstromen: PET-flessen, aluminium blikjes, brik,…. & gemengde restplastics. Deze laatste worden naar Ecoo gebracht.

Stap 3: Verkleinen & verwijderen van niet-plastics
Stap 3: Verkleinen & verwijderen van niet-plastics

Wanneer de gemengde restplastics aankomen bij Ecoo vermalen we deze tot kleine stukjes. Daarna wordt er met behulp van infrarood & AI-technologie de niet-plastics uitgehaald die niet recycleerbaar zijn. Zo kan het wasproces optimaal van start gegaan. Vervolgens worden in een voorwastrommel de overige niet-plastics gescheiden, glas, steentjes en metalen. Zo ontstaan twee deelstromen in de scheidingstank: een drijvende fractie (PE, PP) en een zinkende fractie (PVC, PET,PS).

Stap 4: Wassen, drogen & verdere sortering
Stap 4: Wassen, drogen & verdere sortering

Nadat de niet-plastics eruit gefilterd zijn en de plastic vermalen is tot kleine stukjes worden deze enkele keren gewassen en gedroogd. Door het proces van mechanische droging wordt het water en papierpulp uit de gewassen restplastics gecentrifugeerd. Vervolgens wordt door middel van lucht de drijvende fractie opgesplitst in een foliefractie en een harde fractie.

Stap 5: Smelten tot grondstoffen
Stap 5: Smelten tot grondstoffen

Tot slot worden de foliefracties in de agglomerator of regranulator verdicht tot ruwe plastic korrels. Bij dit proces vertienvoudigt het soortelijk gewicht. De gerecycleerde grondstoffen zijn nu klaar voor de verwerking tot nieuwe producten.

Stap 6: Van grondstof tot product
Stap 6: Van grondstof tot product

De gerecycleerde grondstoffen worden door middel van verschillende productietechnieken omgevormd tot producten voor jouw tuin. Bij de productie worden de gerecycleerde grondstoffen gesmolten en in matrijzen geperst of gaan ze er volcontinu doorheen met afkoeling door middel van water. Tot slot bewerkt de afwerkingsafdeling de producten finaal, voorziet ze van kleur en monteert ze indien nodig.

Stap 7: Van Ecoo tot bij jouw thuis
Stap 7: Van Ecoo tot bij jouw thuis

Weg wegwerp, op naar iets nieuws! Onze duurzame producten kan je terug vinden op stadspleinen, in musea of in eigen tuin.

Nieuwe Opleidingsdata Plaatsing EPDM FPO

Opleiding EPDM-FPO

Basisopleiding met theorie en hands-on praktijkoefeningen zoals naadverbinding, binnenhoek, buitenhoek en wanddoorvoer.
Praktijk EPDM niveau 1: donderdag 25 januari
Praktijk FPO niveau 1: vrijdag 26 januari
Voor inschrijven en meer info - klik hier

Avond Vergadering Groen Groeien

Avondvergadering Groen Groeien - donderdag 25 januari @Distri Pond

Op 25 januari bent u welkom bij Distri Pond voor een avondvergadering van Groen Groeien. Het onderwerp van de avond: wetgeving personeel & veiligheid. Elke groenondernemer komt dagelijks wel met één van deze twee begrippen in contact.
Eerst is er een korte kennismaking met Distri Pond, daarna begint de voordracht. Op het einde is er natuurlijk ook nog een gezellige nabespreking en gelegenheid om te netwerken.
Voor meer info en inschrijven verwijzen we u door naar de website van Groen Groeien.

Onze concepten

Wie een (zwem)vijver wil aanleggen denkt het best goed na over het type. Natuurlijke zwemvijvers, bio-zwembaden en hybride baden. De laatste jaren is er wellicht wat onduidelijkheid ontstaan. We zetten hier de voornaamste systemen op een rijtje.

Downflow Scenes Autorefill Phospat 374X470
Downflow
Downflow
Upflow Scenes Phospat Clinopti 374X470
Upflow
Upflow
Skimmer Pompput UV Meerkamer
Meerkamerfilter
Meerkamerfilter
Trommel Modulairemeerkamer 374X470
Trommel- en meerkamerfilter
Trommel- met meerkamerfilter
Skimmerfilter Drukfilter Waterval 374X470
Siervijver
Siervijver
Fysicochemisch Oxyplants Scenes 374X470
Fysicochemisch met planten
Fysicochemische vijver met planten
Fysicochemisch Zout Oxynoplants V2 Zandfilter 374X470
Fysicochemisch zwembad
Fysicochemisch gereinigd zwembad