Kan je een zwemvijver verwarmen?

Kan je een zwemvijver verwarmen?

Ook al worden de meeste zwemvijvers niet verwarmd, toch is hun water gemiddeld warmer dan dat van een klassiek zwembad zonder verwarmingsinstallatie.

In de zomer ligt de temperatuur meestal vanzelf tussen de 20 en 27°C, soms zelfs 28°C. Dit heeft te maken met de kleur en de aard van de waterdichting. Bij zwemvijvers is dat meestal zwarte EPDM-folie, die zonnewarmte aantrekt. De watertemperatuur wint daardoor al snel 4 tot 6°C. Men reist als het ware 1000 km naar het zuiden. Dat scheelt én het is volledig gratis!

Een (matig) bijverwarmde zwemvijver is een luxueuze aanvulling die het zwemseizoen beduidend in tijd verlengt. Ook wanneer het weer in de zomer wat tegenzit kan je comfortabel zwemmen in het aangenaam aanvoelende water. Je kan bijverwarmen tot 26°C tijdens de tussenseizoenen en tot maximaal 28°C in volle zomer. Dat zijn zeer aangename zwemtemperaturen die niet teveel invloed hebben op de biologie van de vijver.

Bijverwarmen kan half passief door het water door panelen te laten lopen die zonnewarmte vangen of het kan actiever door middel van een warmtepomp.